Jak zacząć przygodę z kawą speciality?

Jak zacząć przygodę z kawą speciality?

Chcesz rozpocząć przygodę z kawą speciality, ale nie masz pojęcia, od czego zacząć? Zależy Ci na tym, aby dowiedzieć się więcej informacji, które będą zrozumiałe dla osoby niemającej wcześniej do czynienia z tego rodzaju esencjami? Sprawdź, czym charakteryzuje się kawa speciality i od czego zacząć, aby rozpocząć z nią swoją przygodę!

Czym jest kawa speciality?

Kawa speciality to pojęcie, które odnosi się do wyjątkowych ziaren kawy. Charakteryzują się one najwyższą jakością, która wynika z dbałości o każdy etap produkcji, od uprawy po przygotowanie napoju. Ziarna speciality są ręcznie zbierane, sortowane i prażone w małych partiach, co pozwala zachować ich unikalny smak i aromat. Wyróżniają się one także brakiem wad smakowych, takich jak gorzkość czy kwaśność. Kawa speciality stanowi zaledwie około 3% światowej produkcji kawy i jest dostępna w specjalistycznych sklepach oraz kawiarniach. Wiele osób coraz częściej decyduje się również na przygotowywanie kawy speciality we własnych zaciszach domowych. Aby to jednak zrobić, warto zaopatrzyć się w odpowiednie przyrządy, a także nabyć specjalistyczną wiedzę w tym zakresie. Wysokiej jakości urządzenia do parzenia tego rodzaju esencji dostępne są w sklepie internetowym Cafe Silesia. W ofercie można znaleźć również gotowe mieszanki speciality, które można próbować w zależności od swoich preferencji smakowych.

Kawa speciality a zwykła kawa – jakie są różnice?

Kawa speciality to wyjątkowe ziarna kawy, które charakteryzują się najwyższą jakością. Są one ręcznie zbierane, selekcjonowane i prażone w małych partiach, co pozwala zachować ich niepowtarzalny smak i aromat. W przeciwieństwie do zwykłych kaw, kawy speciality nie mają wad smakowych, takich jak gorzkość czy kwaśność, a także nie posiadają zepsutych czy spleśniałych owoców. Kawa ziarnista speciality pochodzi z jednej plantacji i jest dokładnie śledzona, co pozwala na ustalenie, skąd pochodzi i jak została przetworzona. To, czego nie ma w przypadku komercyjnych kaw, które zazwyczaj składają się z mieszanki różnych odmian, jakości i pochodzą z różnych plantacji.

Jak rozpocząć przygodę z kawą speciality?

Przygotowanie kawy speciality może wydawać się skomplikowaną czynnością. Trzeba jednak wiedzieć, że to praktyka czyni mistrza. Warto więc próbować i krok po kroku docierać do momentu, w którym uzyska się wyjątkowo klarowną i czystą esencję o niebywałym aromacie, który przypadnie danej osobie do gustu. 

Spróbowanie kawy speciality w domowym zaciszu to wspaniałe doświadczenie dla miłośników kawy. Najważniejszym krokiem jest wybór odpowiednich ziaren kawy, które najlepiej kupować w specjalistycznych sklepach z kawą. Dobrze, jeśli zmieli się je tuż przed podaniem. Następnie, trzeba dobrać odpowiednie narzędzia, takie jak młynek do kawy, zaparzacz i wagę, które pomogą uzyskać idealny smak i aromat. Warto też zwrócić uwagę na temperaturę wody oraz ilość i czas ekstrakcji, aby uzyskać jak najlepszy efekt. Po zaparzeniu należy kawę odpowiednio podać. Istnieje kilka metod parzenia kawy speciality, do najpopularniejszych należą:

  • kawiarka,
  • Chemex,
  • Aeropress,
  • French Press,
  • drip,
  • syfon,
  • cold brew.

Warto spróbować esencji zaparzonej za pomocą każdej z nich, tak aby wyklarował się smak, jaki lubi się najbardziej.

Artykuł sponsorowany

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments